OD PROMATRAČA DO AKTIVNIH ZAŠTITNIKA PRIRODE

U tijeku su upisi u Eko akademiju. Kroz taj će edukativni program za vrijeme proljetnih praznika učenici od 2. do 6. razreda u Zoološkom vrtu grada Zagreba moći naučiti kako štititi prirodu. Ljudskim su djelovanjem na Zemlji ugroženi svaki četvrti sisavac, svaka osma ptica i svaki treći vodozemac.

Eko akademija program je koji će se u Vrtu održavati svakodnevno od 30. ožujka do 3. travnja u dva termina – između 8 i 14 te 12 i 18 sati.

Kroz šestosatni program djeca na zanimljiv i zabavan način uče što se sve krije iza pojma „eko“. Kroz igru i zabavu edukatori Vrta školarce upoznaju sa zaštitom prirode, biološkom raznolikošću i održivim razvojem.

Poseban je naglasak stavljen na životinjski svijet. Naime, danas je na svijetu opisano gotovo dva milijuna životinja, a vjeruje se da ih još pet milijuna tek treba otkriti. Od poznatih vrsta ugroženi su svaki četvrti sisavac, svaka osma ptica i svaki treći vodozemac. Vjeruje se da zbog ljudskog djelovanja vrste nestaju tisuću puta brže nego što bi izumirale prirodnim putem.

Prema posebno osmišljenom planu polaznici Eko akademije tijekom obilaska Vrta upoznavat će u prirodi ugrožene životinjske vrste. Među tim su vrstama životinje s raznih strana svijeta – čimpanze, crvene pande, anakonde, orlovi i tapiri.

Za život na Zemlji neophodna je voda, pa su za mlade ekologe osmišljene zanimljive radionice i pokusi koji će im zorno prikazati kako onečišćenje utječe na nas i naš okoliš. Kroz zabavnu igru čiji je glavni lik sjeverni medvjed, otkrit će kojim svakodnevnim radnjama možemo usporiti otapanje ledenjaka.

Polaznici Eko akademije naučit će i sve o važnosti recikliranja, a na kraju programa primit će posebnu povelju kojom se potvrđuje stečeno znanje o ekologiji.

Ulaznice za sudjelovanje u programu stoje 70 kuna, a detaljne informacije se nalaze na internetskoj stranici Vrta.

Balijski čvorak (Leucopsar rothschildi) 01

Balijski čvorak (Leucopsar rothschildi) endemična je vrsta ptice s otoka Bali u Indoneziji. Zbog gubitka staništa i krivolova za tržište egzotičnih kućnih ljubimaca, njihov se broj u prirodi drastično smanjio. 2001. je u prirodi izbrojeno samo 6 jedinki. Kako bi očuvali ovu iznimno ugroženu vrstu, na Baliju je pokrenut program razmnožavanja i njezina ponovnog vraćanja u prirodu. Ključnu su ulogu u programu imali zoološki vrtovi koji su međusobnom suradnjom u programima razmnožavanja održavali zdrave populacije ove vrste.

 

Crvena panda (Ailurus fulgens) 01

Crvena panda (Ailurus fulgens) spada u zasebnu porodicu Ailuridae. Jedini je njezin živući predstavnik te se, na žalost, nalazi na popisu ugroženih vrsta. Među glavnim uzrocima ugroženosti su gubitak i fragmentacija staništa te krivolov. Zoološki vrtovi diljem svijeta sudjeluju u programu zaštite crvenih pandi. Prati se njihovo ponašanje, bilježe srodstveni odnosi te pažljivo odlučuje o njihovom sparivanju.

 

Kraljevski pjegavi daždevnjak (Neurergus kaiseri)

Kraljevski pjegavi daždevnjak (Neurergus kaiseri) ugrožena je vrsta vodozemaca. Drastičan pad broja jedinki uzrokovan je krivolovom za trgovinu kućnim ljubimcima, gradnjom brana i grabežljivom prirodom invazivne vrste ribe roda Barbus. Stanište je izrazito fragmentirano, pokriva površinu manju od deset kilometara četvornih i u konstantnom je opadanju. Procijenjeno je da je u divljini ostalo manje od tisuću spolno zrelih jedinki.

Planinski žutokrug (Vipera ursinii macrops)

Planinski žutokrug (Vipera ursinii macrops) je najmanja europska otrovnica, a suočena je s nestankom staništa zbog zarastanja visokoplaninskih travnjaka uslijed nestanka ispaše. Ova je vrsta u Hrvatskoj ugrožena i strogo zaštićena prema Zakonu o zaštiti prirode. 2009. godine pokrenut je projekt zaštite planinskog žutokruga,  a Zoološki vrt grada Zagreba sudjeluje u projektu zaštite kroz istraživanje završnog stadija razmnožavanja i ranog razvoja mladunaca.

Zlatna otrovna žaba (Phyllobates terribilis)

Zlatnu otrovnu žabu (Phyllobates terribilis), kao i većinu žaba iz porodice Dendrobatidae, među ostalim ugrožava drastičan pad populacije zbog gljivične infekcije. Među tisuću različitih vrsta gljiva iz skupine Chytridiomycota koje žive u vodi, vlažnom tlu ili parazitiraju na biljkama i beskralješnjacima, poznata je vrsta Batrachochytrium dendrobatidis koja  parazitira na vodozemcima. Žabe preko svoje kože upijaju vodu i sol, a gljiva remeti normalnu funkciju kože što žabu često dovodi do smrti.