Ove godine, odlučli smo organizirati radionicu u sklopu SEF festivala kroz suradnju s beogradskim studentima koji imaju višegodišnje iskustvo organizacije Škole vizuelne antropologije, odnosno radionice u sklopu koje su nastali brojni dobri filmovi, a neki od njih su se prikazivali i na različitim europskim festivalima etnografskog filma.

11149045_10153208637948118_1094865351_n

Radionica će se održavati od 12. do 21. svibnja i obuhvaćat će teorijski dio, te vizualne vježbe na kojem će sudionici biti upoznati sa raznovrsnim metodologijama vizualno antropoloških istraživanja, nakon čega će dobiti priliku i da odu nekoliko puta na teren te snime kratak materijal na osnovu klasičnih stilova vizualnih antropologa. Sudionici će tematski biti podijeljeni u 3 skupine. Drugi dio radionice rezerviran je za intenzivan terenski rad gdje će učesnici izaći na teren i snimiti materijal. Zadnji dani radionice biti će posvećeni montaži filmova. Filmovi nastali na radionici prikazat će se zadnji dan festivala, izvan natjecateljske konkurencije

OVOGODIŠNJI PREDAVAČI

RELJA PEKIĆ je diplomirani etnolog i antropolog, trenutno na diplomskim studijama naFilozofskom fakultetu u Beogradu. Autor je više kratkih etnografskih filmova, koji su bili prikazivani u Beogradu, Ljubljani, Isoli i Moskvi, a prošle godine na SEF festivalu u Zadru osvojio je prvu nagradu publike za film „Crossroads of culture“ . 2012. I 2013-e bio je predsjednik studentskog žirija na Međunarodnom etnološkom festivalu u Beogradu, a područja njegova interesa na diplomskim studijama su antropologija sporta ,navijačke skupine, politički ekstremizmi i vizualna antropologija. U klubu studenata etnologije i antropologije realizirao je tri „Škole vizualne antropologije“ u Beogradu, radionicu „Antropologija, kontaš?“ za srednjoškolce, kao i programe kulturne razmjene. Trenutno radi u Vega omladinskom centru i podražava razvijanje nezavisne studentske produkcije antropološkog filma u Beogradu.

VANJA RISTIĆ je studentica završne godine etnologije i antropologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Sudjelovala je na Creative documentary film school ACTive i snimila film “The spring in summer” koji je osvojio nagradju žirija na prošlogodišnjem SEF festivalu. Koordinatoricaa je radionice “Škola vizualne antropologije” u Beogradu. Realizirala je projekte kulturne razmjene, predavala je na projektu za srednjoškolce “Antropologija, kontaš?” u području antropologije spola/roda, a angažirana je na međunarodnim seminarima za mlade. Podržava studentski aktivizam i produkciju, čime se i bavi u KSEA-i.